ПЗУ МЕДИКА

Ковид-19

Коронавирусна болест (КОВИД-19) е заразна болест предизвикана од новооткриен коронавирус.
Повеќето луѓе заразени со вирусот КОВИД-19 ќе доживеат блага до умерена респираторна болест и ќе закрепнат без да бараат посебен третман. Постарите луѓе и оние со основни медицински проблеми како кардиоваскуларни болести, дијабетес, хронични респираторни заболувања и карцином имаат поголема веројатност да развијат сериозни болести.
Најдобар начин за спречување и забавување на пренесувањето е добро информиран за вирусот COVID-19, болеста што ја предизвикува и како се шири. Заштитете се себе си и другите од инфекција со миење на рацете или често триење на алкохол и не допирање на лицето.
Вирусот КОВИД-19 се шири првенствено преку капки плунка или исцедок од носот кога заразено лице кашла или кива, па затоа е важно да практикувате и етикета за дишење (на пример, со кашлање во свиткан лакт).
Во тоа време, нема специфични вакцини или третмани за КОВИД-19. Сепак, постојат многу тековни клинички испитувања кои проценуваат потенцијални третмани.

Copyright © Dimitar Vitanov. All Rights Reserved